poniedziałek, 9 stycznia 2017

"Domowe wędliny, czyli nowe przepisy na tradycyjne wyroby" Robert Winckiewicz





Każdy kto miał okazję skosztowania domowych wędlin docenił z pewnością ich smak oraz niepowtarzalny aromat. Przygotowane własnoręcznie w domowych warunkach nie zawierają zbędnych dodatków czy ulepszaczy smaków a i tak smakują o niebo lepiej od tych  produkowanych i sprzedawanych masowo i marketach. A, że lubię gotować to i temat domowych wędlin jest dla mnie ciekawy i dlatego skusiłam się na książkę Roberta Winckiewicza pt. "Domowe wędliny, czyli nowe przepisy na tradycyjne wyroby". Jest to już druga książka autora rozszerzająca wydaną wcześniej publikację pt. "Domowe wędliny", która z kolei zdobyła duże uznanie czytelników. Autor prowadzi też cieszący się dużą popularnością blog poświęcony jego wielkiej pasji jaką jest wędliniarstwo. Bardzo byłam ciekawa co znajdę sięgając po te właśnie książkę.

Zacznę od tego, że pochwalę wydawcę za ciekawe i bardzo udane wydanie poradnika. Świetna jest oprawa ale i cała szata graficzna. Przyjemnie jest korzystać z takiej poukładanej i estetycznej wizualnie lektury. W środku natomiast, jeśli chodzi o treść, jest sporo wiedzy ogólnej, która ma pomóc nam w przygotowaniu odpowiedniego stanowiska pracy, doborze mięsa, jego wstępnej obróbce oraz ciekawostki na temat wędzarni i samego procesu wędzenia. To jednak w pierwszej części lektury. Dalej przechodzimy bowiem do przepisów na wędzonki z mięsa wieprzowego, cielęcego, koziego oraz drobiowego. Kolejne są kiełbasy wieprzowe, wołowe, cielęce, kozie i drobiowe. W dalszej części dowiemy się jak przygotować wędliny podrobowe i smarówki typu salceson, pasztetowa, wieprzowe i wieprzowo-drobiowe. W przedostatnim rozdziale autor udowadnia, że wędzić można właściwie wszystko i prezentuje kilka swoich pomysłów na wędzone śliwki, sera, jaja, warzyw i owoców. Na końcu znajdziemy zaś równie interesujące przepisy stanowiące dodatki do wędlin jak musztarda, majonez, keczup, chrzan czy sos paprykowy.

Cała publikacja zachęca do zajrzenia w swe karty już samą piękną okładką. Czułam, że sięgając po nią nie zawiodę się i tak też było, mogę nawet śmiało przyznać, że zawartość książki zaskoczyła mnie gdyż nie spodziewałam się aż tak dużej różnorodności przepisów a zarazem tak ciekawych i jakże cennych rad autora odnoszących się do przygotowania domowych wędlin. Są tu receptury na najróżniejsze wyroby od cienkich kabanosów poprzez kiełbasy aż po szynki i wędzonki.

Cała publikacja robi niesamowite wrażenie a przepisy aż proszą aby pokusić się o ich przyrządzenie. Opisane są bardzo dokładnie i przystępnie. Mamy wypisane składniki potrzebne do ich realizacji i dokładny sposób przygotowania krok po kroku. Każdy przepis wzbogaca też duża kolorowa fotografia gotowego specjału.

Ja jestem pewna, że nie raz skorzystam ze wskazówek jakie znajdują się w tej książce. Zainteresowało mnie wiele przepisów i wielu chciałabym wypróbować. Zdecydowanie jest to lektura, którą mogę polecić z czystym sercem każdemu, kto chciałby skosztować pysznej domowej kiełbasy czy tez innej wędzonki a nie bardzo wie jak się do tego zabrać. Książka ta ucieszy jednak też bardziej doświadczonych wędliniarzy bo przepisy autora są naprawdę świetne i warto je wypróbować.
Gorąco polecam ;)





Wydawnictwo: Olesiejuk
Autor: Robert Winckiewicz
Oprawa: twarda
Format: 190 x 250 mm
Liczba stron: 192
Rok wydania: 2016

Cena: 34,90 zł




* Książkę można kupić w sklepie internetowym www.swiatksiazki.pl. Znajduje się tam cała, dostępna aktualnie oferta Wydawnictwa Olesiejuk, a rabaty bardzo często osiągają 30%. Książki zamówione przez sklep internetowy można bezpłatnie odbierać w sieci sklepów Księgarnie Świat Książki na terenie całej Polski.






Brak komentarzy: