wtorek, 3 stycznia 2017

"Czekolada"







Czekolada to smakołyk, który dziś można kupić bez najmniejszych problemów i który uwielbiają nie tylko dzieci ale łasuchy w każdym wieku. Wytwarzana jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru oraz najróżniejszych dodatków, które sprawiają, że każdy jej koneser znajdzie smak któremu nie będzie mógł się oprzeć. Z czekoladą można również eksperymentować w kuchni a każdego kto szuka inspiracji w tym temacie odsyłam do lektury pt. "Czekolada. Kuszące wypieki, desery i napoje".

Książka jest kopalnią pomysłów, blisko 100 przepisów, których ważnym składnikiem jest czekolada to bowiem imponująca ilość. Z pomocą publikacji możemy wyczarować w swojej kuchni wspaniałe smakołyki dla nawet najbardziej wymagających łasuchów. Wszystko to posegregowane w kilku rozdziałach: Torty i ciasta, Ciastka i ciasteczka, Desery ciepłe i zimne, Czekoladowe drobiazgi, Napoje. Przepisy są bardzo różnorodne a i ich przygotowanie bywa różne. Niektóre przyrządzimy w krótką chwilę z kilku prostych składników, innym będziemy musieli poświęcić więcej czasu i zaopatrzyć się w większą ilość produktów.

W każdym z działów znajdziemy w sumie dość popularne pomysły deserów wzbogacone o czekoladę. Często nawet nie przyszło by mi do głowy, że można dodać jej do nich a jeśli już to kojarzą mi się z gotowymi kupionymi smakołykami. Jak się jednak okazuje wiele możemy sami wyczarować w swojej kuchni a efekt może nas bardzo miło zaskoczyć. Przy każdym przepisie  widnieje duża ilustracja gotowego deseru, zrozumiały i konkretny opis wykonania, lista składników potrzebnych do jego realizacji, czas przygotowania i poziom trudności. Co ważne składniki potrzebne do realizacji przepisów są ogólnodostępne i bez większego problemu możemy się w nie zaopatrzyć. Dodatkowo przy każdym przepisie znajduje się ciekawa rada, którą również warto przeczytać ;)

Jedna rozkładówka to dokładnie jeden przepis, całość jest więc bardzo przejrzysta i czytelna. Szata graficzna jest delikatna i przyjemna dla oka a książka szyta więc solidna i trwała. Przy tak bogatej w przepisy publikacji i porządnym wydaniu pracuje się naprawdę przyjemnie a patrząc na duże fotografie naprawdę trudno nie pokusić się o przyrządzenie któregoś ze znajdujących się w niej pomysłów ;)

Lektura może z powodzeniem posłużyć nam nie tylko do przyrządzania prostych słodkich deserów na co dzień ale również do przygotowania smacznego specjału na jakieś rodzinne spotkania czy przyjęcia. Już zdążyłam skorzystać z niej kilka razy i wiem, że jeszcze nie raz to zrobię bo jest naprawdę świetna. Myślę, że tak uniwersalna książka kucharska, która oferuje czytelnikom tak wiele sposobów na zastosowanie czekolady zainteresuje każdego, kto lubi ten słodki smakołyk i zarówno na co dzień jak i nawet od święta chciałby zabłysnąć w kuchni zaskakując bliskich słodkim smakiem czekolady wkomponowanej w niepowtarzalne i atrakcyjne dla oka słodkie desery. Polecam ;)





Wydawnictwo: Olesiejuk
Autor: praca zbiorowa
Oprawa: twarda
Format: 215 x 275 mm
Liczba stron: 224
Rok wydania: 2016
Cena: 29,99 zł



* Książkę można kupić w sklepie internetowym www.swiatksiazki.pl. Znajduje się tam cała, dostępna aktualnie oferta Wydawnictwa Olesiejuk, a rabaty bardzo często osiągają 30%. Książki zamówione przez sklep internetowy można bezpłatnie odbierać w sieci sklepów Księgarnie Świat Książki na terenie całej Polski.




Brak komentarzy: