czwartek, 24 listopada 2016

"Mikołajek i słodkie przekąski" Alain Ducasse

Wydawnictwo: Znak
Oprawa: twarda
Format: 235 x 165 mm
Liczba stron: 130
Rok wydania: 2016
Cena: 29,93 zł
Do kupienia: Matras



Lubicie słodkości? A może jesteście fanami przygód Mikołajka, bohatera serii książek Rene Goscinny'ego? Jeżeli choć w jednym przypadku odpowiedzieliście tak myślę, że zainteresuje was najnowsza publikacja łącząca oba te tematy pt. "Mikołajek i słodkie przekąski"

W tej wyjątkowej książce znalazłam przepisy na pyszności stworzone z myślą o najróżniejszych okazjach i najbardziej wybrednych łasuchach posegregowane w rozdziałach: Smakowite śniadania, Na przerwie w szkole, Wszystkiego najlepszego!, Podwieczorki z kumplami, Świąteczne przepisy, Słodkości dla grzecznych dzieci, Niedzielne ciasta. W sumie doliczyłam się 30 przepisów, którym trudno się oprzeć ;)

Grafika książki nawiązuje do przygód Mikołajka. Wiele tu ilustracji tak charakterystycznych dla całego cyklu ale też sporo ciekawostek samego autora Alaina Ducasse'a, wybitnego francuskiego szefa kuchni i autora kilku świetnych książek o tematyce kulinarnej. Zatrzymując się przy dowolnym przepisie nie trudno zauważyć, iż zawsze prezentowany jest on w takim samym schemacie zajmując kilka rozkładówek. Na pierwszej zobaczymy ilustrację nawiązującą do serii o Mikołajku oraz krótki tekst odnoszący się do niej. Tuż obok mamy nazwę proponowanego smakołyku i tym razem krótką wzmiankę autora w jego temacie. Na drugiej rozkładówce w pierwszej kolejności naszym oczom ukazuje się zajmująca całą stronę kolorowa fotografia proponowanej przez autora słodkości a tuż obok dokładny przepis. W tym miejscu zamieszczona jest lista składników potrzebnych do jego realizacji, informacje odnoszące się oddzielnie do czasu przygotowania oraz czasu pieczenia, ilości porcji otrzymanych z danego przepisu oraz instrukcja wykonania krok po kroku. Autor instruuje nas też jak możemy ewentualnie urozmaicić każdy z przepisów, podsuwa ciekawe pomysły i rozwiązania tak, że z jednego przepisu robi nam się kilka innych.

Jeżeli chodzi o składniki potrzebne do realizacji przepisów myślę, że z ich zakupem nie powinno być większego problemu. Są to produkty ogólnodostępne i znane na polskim rynku. Większa część przepisów opiera się na czekoladzie, kakao czy orzechach czyli składnikach, które tak lubią dzieci. A skoro już przy dzieciach jesteśmy to taka forma książki kulinarnej i proste do realizacji przepisy zachęcają do włączenia się w przygotowanie smakołyków również najmłodszych. Przepisy są pomysłowe i niezbyt skomplikowane choć i tak moje dzieci nie mogłyby wszystkiego zrobić same, gdyż na samodzielne gotowanie są jeszcze za małe. Chętnie natomiast pomagały sprawdzając co chwilę czy aby na pewno postępujemy zgodnie z instrukcją w przepisie, odmierzały potrzebne porcje, mieszały...

Wydawca bardzo zadbał o solidne wydanie książki. Karty są wyjątkowo grube, całość szyta i oprawiona w twardą oprawę, niemal niezniszczalna. Może nie do końca przepisy zaproponowane przez autora są w naszym kraju dobrze znane i uznawane za tradycyjne ale spora część myślę, że tak. Tych natomiast, których nie znałam z wielką ochotą spróbuję, bo prezentują się wyśmienicie. Zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie spodobały się też dzieciom. Upatrzyliśmy już sobie kilka słodkości i na pewno pokusimy się o ich przygotowanie przy najbliższej okazji. Zachęcam do zapoznania się z prezentowaną publikacją i jestem niemal pewna, że znajdzie ona grono entuzjastów, do których osobiście należę ;)




Brak komentarzy: