czwartek, 27 października 2016

"ABC gotowania 2" Marieta Marecka

Wydawnictwo: Egmont
Rok wydania: 2016
Oprawa: twarda
Liczba stron: 368
Format: 195 x 250 mm
Cena: 62,91 zł



Książek kucharskich w moim domu nigdy dość podobnie jak sytuacji aby popisać się w kuchni, ugotować coś nowego czy przygotować pyszny słodki smakołyk na deser. Gdy brakuje mi ciekawych i oryginalnych pomysłów zawsze mogę się posiłkować swoją małą biblioteczką w której również w temacie gotowania znalazło się kilka świetnych tytułów. Wciąż jednak moją uwagę zwracają nowe interesujące publikacje poświęcone kulinariom dlatego regularnie trafia do niej jakaś fajna lektura. Tym razem wzbogaciła się o książkę pt. "ABC gotowania 2" autorstwa Mariety Mareckiej, wielkiej miłośniczki gotowania prowadzącej swój własny program ABC GOTOWANIA oraz blogerki kulinarnej.

W tej obszernej publikacji znalazłam przepisy na potrawy posegregowane w kilka rozdziałów: Trochę podstaw, Śniadania, Przekąski, Zupy, Obiady, Desery i Krok po kroku. Duża różnorodność i oryginalność każdego z przepisów sprawiły, że bardzo szybko całość zdobyła moje uznanie. Na pewno nie znalazły się tu tylko tradycyjne czy popularne potrawy. Powiedziałabym, że w większości przepisy zaproponowane przez autorkę są daniami popularnymi, lubianymi i takimi naszymi. Osobom, które jednak lubią eksperymenty i nowe smaki ta lektura na pewno również dostarczy ciekawych pomysłów i inspiracji. Do realizacji przepisów autorka książki użyła produktów w większości popularnych, czasem są to produkty może troszkę mniej znane ale myślę, że mimo to raczej dostępne, także bez obaw.

Układ książki jest prosty i przystępny. Jedna strona to zazwyczaj jeden przepis wzbogacony o dużą ilustrację gotowego dania oraz mniejsze zdjęcia prezentujące etapy gotowania krok po kroku. Przy każdym znajdziemy informację o ilości i rodzaju potrzebnych składników do jego realizacji, również wzbogacone o maleńkie fotki, bardzo szczegółowym sposobie przygotowania oraz ogólną informację o danym przysmaku. Znajdują się tu też informacje odnoszące się do czasu potrzebnego na przygotowanie danego dania oraz o ilości porcji jakie otrzymamy używając dokładnie takiej ilości składników jakie znajdują się w przepisie. Brak tu wiadomości odnośnie stopnia trudności czy kaloryczności, choć może tę ostatnią niekoniecznie chciałabym poznać. Są natomiast bardzo przydatne informacje na temat np. przechowywania naszego dania gdy przygotowaliśmy go zbyt wiele. Autorka pisze jak długo i w jakich warunkach to zrobić najlepiej, jak później odgrzewać nasz posiłek aby smakował tak jakbyśmy go właśnie przyrządzili, z czego zrezygnować gdy np. danie ma być podane również dziecku. Co ciekawe każdy rozdział poprzedzają jakieś wskazówki autorki a i na początku sporo jest wiedzy ogólnej dla mniej doświadczonych osób. Warto jest więc zdecydowanie zapoznać się z nimi rozpoczynając przygodę z gotowaniem.

Przepisy autorki zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie, są raczej proste w przyrządzeniu i można je wykorzystać na każdą okazję. Nie miałam okazji zapoznać się z jej pierwszą książką, więc nie mogę ich porównać, niemniej jednak ta wypadła naprawdę imponująco. Niektóre z przepisów są bardziej inne mniej popularne, jakby jednak nie było zawsze znajdzie się coś czego się nie wie, jakiś ciekawy pomysł, inspiracja a przyznam, że autorka w książce zamieściła ich całe mnóstwo. Poza tym osobiście wolę korzystać na spokojnie z książki niż szukać inspiracji w sieci czy TV a później zastanawiać się gdzie tak właściwie znalazłam przepis, który niedawno wpadł mi w oko i jak go odtworzyć

Publikacja jest obszerna wiec i pomysłów kryje ogrom. Upatrzyłam już sobie kilka pysznych pomysłów i na pewno pokuszę się o ich przygotowanie przy najbliższej okazji. Już nie mogę się jednak doczekać aż zobaczę minę rodziny na widok moich najnowszych rewelacji. Zachęcam do zapoznania się z prezentowaną publikacją i jestem niemal pewna, że znajdzie ona grono entuzjastów, do których osobiście należę ;)








Brak komentarzy: