środa, 17 sierpnia 2016

"Wiem co jem. Przepisy z programu" Katarzyna Bosacka, Aleksandra Misztal

Wydawnictwo: Publicat
Oprawa: zintegrowana
Format: 240 x 165 mm
Liczba stron: 152
Rok wydania: 2015
Cena: 22,12 zł



Uwielbiam program Katarzyny Bosackiej "Wiem, co jem" emitowany na kanale TVN Style od kilku lat. Autorka opowiada w nim jak świadomie kupować ale zawsze też podsuwa tradycyjne i zdrowe przepisy, które nietrudno zrealizować, a które nie są przesiąknięte chemią. Zwraca uwagę na to aby czytać etykiety, podpowiada czego się wystrzegać i jakie produkty sklepowe można zastąpić własnymi wyrobami.

"Wiem, co jem. Przepisy z programu" to fantastyczny zbiór przepisów i ciekawostek tradycyjnej, polskiej kuchni w interpretacji Kasi Bosackiej. Jest smacznie, swojsko a przede wszystkim zdrowo. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Co tygrysy lubią najbardziej to tytuł pierwszego z nich. Znajdują się tu przepisy na smakołyki, które bardzo lubimy jeść, ale których czasami unikamy gdyż są kaloryczne i po prostu nie do końca zdrowe. Autorka podpowiada więc jak sprawić aby nasze ulubione przysmaki typu chałwa, frytki, hamburger, krówki czy izotoniki przygotować w taki sposób aby cieszyły smakiem, nie zawierały niechcianej chemii a przy tym były zdrowe.

Proste jak drut to kolejna dawka interesujących przepisów na bardzo proste w przygotowaniu aczkolwiek pożywne i zdrowe dania, które łatwo przyrządzić i które nie zatrzymają nas na długo w kuchni. Prosto, zdrowo i smacznie kierując się wskazówkami autorki przyrządzimy  pyszną sałatkę, placki śniadaniowe, dressing do sałaty czy szarlotkę.

Wyższa szkoła jazdy to rozdział dla prawdziwych amatorów gotowania, którzy lubią eksperymenty w kuchni i nie boją się spędzić w niej więcej czasu. Autorka drobiazgowo przedstawiła tu sposób przygotowania kilku naprawdę wyśmienitych specjałów jak pasztet św. Katarzyny, doskonały stek, łosoś z mulami czy sałatka z nasion granatu.

Kolejny rozdział Grillowanie - nasz sport narodowy zainteresuje wszystkich miłośników potraw z grilla. Dowiemy się z niego jak przygotować podstawową marynatę do mięs, jak grillować paprykę, cukinię, jak zrobić pyszny sos czy domowy ketchup.

Zdrowie na budowie to rozdział zawierający przepisy dla każdego kto lubi zdrową kuchnię i na co dzień stara się dbać o własne zdrowie. Autorka zaproponowała tu przepisy na domowy majonez, musztardę, kefir, pasztet z ciecierzycy czy ciastka owsiane.

Święta, święta i po świętach to miejsce w którym znajdziemy pomysły tradycyjnych dań, które od pokoleń goszczą na  polskich stołach. Wśród nich znajduje się śledź w oleju lnianym, pierogi wigilijne, ćwikła, pierniczki świąteczne oraz przepisy na samodzielne przygotowanie lukrów i dekoracji do ciast.

Na końcu książki znajduje się rozdział Dziękuję, nie marnuję w którym znajdziemy kilka praktycznych pomysłów na to co zrobić z niewykorzystaną kaszą, białkami jaj czy pieczywem. Z pewnością warto wziąć sobie rady autorki do serca i nie wyrzucać bezsensownie jedzenia.

Publikacja jest kopalnią pomysłów. Autorka inspiruje w niej czytelnika do samodzielnego przygotowywania codziennych posiłków. Podpowiada też jak w prosty sposób, wykorzystując ogólnodostępne składniki, przyrządzić w kuchni zdrowy i smaczny posiłek. Bardzo podoba mi się, że przy każdym ze swoich przepisów oprócz fotografii gotowego dania, listy składników, kaloryczności, ilości otrzymanych porcji i sposobu wykonania, uświadamia czytelnikowi czym różni się przygotowane samodzielnie danie od tego, które możemy kupić w sklepie. Przytacza często skład gotowych kupowanych produktów otwierając oczy na fakt za co tak naprawdę płacimy. W ten sposób podkreśla jak ważne jest zwracanie uwagi na to co kupujemy i zastanowienie się czy naprawdę nie lepiej jest poświęcić chwilę na samodzielne przygotowanie posiłku. Oczywiście to co jemy ma duży wpływ na nasze zdrowie. Im bardziej naturalne jedzenie tym mniej w nim chemii...

Jestem wielką zwolenniczką gotowania z wykorzystaniem krajowych produktów, lubię polską kuchnię i tradycyjne polskie smaki. Książka Kasi Bosackiej zainspirowała mnie do zdrowszego i bardziej świadomego dobierania składników do przygotowywanych dań i bardzo wiele przepisów w niej zawartych przypadło mi do gustu. Na pewno sukcesywnie będę je wypróbowywać do czego i Was zachęcam. Oczywiście polecam ;)


Brak komentarzy: