poniedziałek, 1 sierpnia 2016

"Cydr. Jak zrobić cydr domowym sposobem"

Wydawnictwo: Publicat
Oprawa: zintegrowana
Format: 206 x 165 mm
Liczba stron: 152
Rok wydania: 2016
Cena: 22,12 zł


Przygotowanie dobrego domowego cydru to sztuka, która może nie ma w Polsce jakiejś specjalnie długoletniej tradycji ale w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularna. Jeśli szukacie więc prostych, sprawdzonych domowych przepisów na jego produkcję proponuję zajrzeć do lektury „Cydr. Jak zrobić cydr domowym sposobem”, która w drobiazgowy sposób przybliża czytelnikowi przygotowanie tegoż właśnie specjału.

Po krótkim i ciekawym wstępie wyjaśniającym czym tak właściwie jest cydr, przybliżającym rodzaje, historię i metody jego produkcji, które są bardzo ważne gdy zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie cydru, przechodzimy do sposobu jego domowej produkcji. A czym właściwie jest cydr? To oczywiście napój alkoholowy przygotowany z soku z jabłek poddanego fermentacji. Ważne jest to, że do produkcji podstawowego cydru nie używa się w ogóle cukru. Nie jest to też mocny trunek, zawiera od 1,2 - 8,5 % alkoholu. Gotowy cydr ma orzeźwiający smak i doskonale gasi pragnienie w upalne dni.

Autorzy podpowiadają jakich jabłek użyć i jak ich różnorodne gatunki wpływają na smak cydru. Podpowiadają jaki sprzęt będzie nam potrzebny i jak postępować na kolejnych etapach produkcji, jak prawidłowo degustować cydr sprawdzając czy smak jest właściwy. Na kartach poradnika znajdziemy też informacje co zrobić aby korygować jego smak i ewentualne wady. Gdy opanujemy produkcję zwykłego cydru autorzy proponują aby pokusić się o produkcję bardziej wyrafinowanych rodzajów cydru jak cydr szampański, lodowy, półsłodki, słodki czy smakowy. Okazuje się bowiem, że cydr możemy przyrządzić na różne sposoby uzyskując najróżniejsze smaki i aromaty.

Myślę, że każdy znajdzie w książce przepis adekwatny do własnych  potrzeb, możliwości i upodobań smakowych. Wybór jest zdecydowanie satysfakcjonujący. Instrukcja wykonania trunku jest natomiast na tyle przystępna, że z przyrządzeniem wybranego rodzaju cydru nikt nie powinien mieć większych problemów. Warto również w tym miejscu wspomnieć o solidnym wydaniu. Interesująca jest grafika, pomocne są kolorowe fotografie najróżniejszych etapów pracy, wszystko jest uporządkowane i przejrzyste.

Jestem pewna, że książka ta znajdzie wielu entuzjastów, tym bardziej, że podobnych publikacji na rynku jest naprawdę niewiele a prezentowany egzemplarz w sposób kompleksowy i przystępny wprowadza nas w tajniki domowej produkcji cydru. Liczba osób, które natomiast podobnie jak ja pragną samodzielnie przyrządzić aromatyczny domowy cydr zdecydowanie rośnie. Na pewno wypróbuję kilka receptur a wszystkich zainteresowanych tematem zachęcam do sięgnięcia po prezentowaną publikację ;)








Brak komentarzy: