piątek, 22 lipca 2016

"Polski miód"

Wydawnictwo: Olesiejuk
Oprawa: twarda
Format: 165 x 205 mm
Liczba stron: 160
Rok wydania: 2016
Cena: 16,99 zł



Miód od zawsze obecny był w polskiej kuchni. Jest wspaniałym dodatkiem do herbaty, najsmaczniejsze pierniczki również mają go w swoim składzie, miodem można posmarować także grzanki... Ten pyszny, słodki produkt wytwarzają pszczoły gromadząc go w wielkich plastrach. Jest oczywiście kilka rodzajów miodu, są miody kwiatowe, spadziowe i mieszane. Wśród tych kwiatowych w moim domu najczęściej gości delikatny miód akacjowy oraz ostrzejsze o bardziej intensywnym smaku miody rzepakowy i lipowy. Zaopatruję się w nie latem w zaprzyjaźnionej pasiece a korzystam przez cały długi rok. Moją uwagę zwróciła w związku z tym właśnie publikacja pt. „Miód polski” a jak się później okazało był to prawdziwy strzał w dziesiątkę ;)

Książka jest kopalnią pomysłów, niemal 70 przepisów, których ważnym składnikiem jest miód to bowiem imponująca ilość. Z pomocą publikacji możemy wyczarować w swojej kuchni wspaniałe smakołyki zarówno w roli codziennych posiłków jak i przysmaków z okazji najróżniejszych imprez rodzinnych. Co ważne przepisy skierowane są do szerokiego grona odbiorców. Coś dla siebie znajdą tutaj zarówno amatorzy jak i bardziej doświadczeni miłośnicy kuchni. Przepisy natomiast są bardzo różnorodne i wygodnie dla czytelnika posegregowane w kilku kategoriach: Przekąski i przystawki, Dania obiadowe, Wypieki i desery, Nalewki i napoje. Dla każdego coś smacznego ;)

W każdym z działów znajdziemy w sumie dość popularne pomysły potraw wzbogacone o miód. Często nawet nie przyszło by mi do głowy, że można dodać go do nich. Przy każdym przepisie  widnieje duża ilustracja gotowego dania, zrozumiały i konkretny opis wykonania, lista składników potrzebnych do jego realizacji, czas przygotowania i stopień trudności. Co ważne składniki potrzebne do realizacji przepisów są ogólnodostępne i bez problemu możemy się w nie zaopatrzyć.

Jedna rozkładówka to dokładnie jeden przepis, całość jest więc bardzo przejrzysta i czytelna. Szata graficzna jest delikatna i przyjemna dla oka a książka szyta więc solidna i trwała. Przy tak bogatej w przepisy publikacji i porządnym wydaniu pracuje się naprawdę przyjemnie a z doświadczenia wiem, że to naprawdę zachęca do działania ;)

Lektura może z powodzeniem posłużyć nam nie tylko do przyrządzania codziennych posiłków, słodkich deserów ale również do przygotowania smacznego specjału na jakieś rodzinne spotkania czy przyjęcia. Już zdążyłam skorzystać z niej kilka razy i wiem, że jeszcze nie raz to zrobię bo jest naprawdę świetna. Myślę, że tak uniwersalna książka kucharska, która oferuje czytelnikom tak wiele sposobów na zastosowanie miodu zainteresuje każdego, kto lubi ten słodki smakołyk i zarówno na co dzień jak i nawet od święta chciałby zabłysnąć w kuchni zaskakując bliskich może zapomnianym już a może niedocenianym smakiem polskiego miodu wkomponowanego w tradycyjnie dania polskie. Polecam ;)



* Książkę można kupić w sklepie internetowym www.swiatksiazki.pl. Znajduje się tam cała, dostępna aktualnie oferta Wydawnictwa Olesiejuk, a rabaty bardzo często osiągają 30%. Książki zamówione przez sklep internetowy można bezpłatnie odbierać w sieci sklepów Księgarnie Świat Książki na terenie całej Polski.



Brak komentarzy: