wtorek, 15 września 2015

"Receptury z domowej spiżarni. Domowa spiżarka"

Wydawnictwo: Olesiejuk

Oprawa: twarda

Format: 195 x 240 mm

Liczba stron: 160

Rok wydania: 2015

Cena: 19,99 zł








Lato to wyjątkowa pora roku pełna kolorów, aromatycznych zapachów i różnorodnych smaków. Jest to też czas gdy staramy się zamknąć w słoiku wszystko to czym chcielibyśmy cieszyć się zimą. Przygotowujemy smaczne konfitury, soki, kisimy, marynujemy zapełniając swoje spiżarki najróżniejszymi specjałami. Wszystkich, którzy również chcieliby to zrobić a brakuje im pomysłów, sprawdzonych i tradycyjnych receptur zachęcam do sięgnięcia po serię książek Domowa spiżarka.

„Receptury z domowej spiżarni” to publikacja, która zachęciła mnie do zajrzenia w swe karty już samą piękną okładką. Wiedziałam, że sięgając po nią nie zawiodę się i tak też było, mogę nawet śmiało przyznać, że zawartość książki zaskoczyła mnie gdyż nie spodziewałam się aż tak dużej różnorodności przepisów opartych na tradycyjnej polskiej kuchni, którą zdecydowanie preferuję. Są tu receptury na przetwory z owoców i warzyw, ale nie tylko. Ogromną radość i ciekawość wzbudziły we mnie dwa ostatnie rozdziały czyli przepisy na domowe wędliny, sery oraz masło, czego w tej książce w ogóle się nie spodziewałam.

Po krótkim wstępnie odnoszącym się do każdego z kolejnych działów przechodzimy do fantastycznych przepisów. Na początek są to uwielbiane rzez dużych i małych konfitury, dżemy i powidła. Zaproponowano ich przygotowanie z truskawek, porzeczki, wiśni, jeżyn, jagód, jabłek, pigwy, moreli, śliwek, gruszek, malin, tarniny, czarnego bzu, mandarynek, agrestu, płatków róży a nawet z derenia czy orzechów włoskich. Brzmi smacznie, prawda ;)
W kolejnym rozdziale skupiono się na marynowaniu owoców i warzyw takich jak ogórki, buraczki, fasolka, pomidory, papryka, dynia, patisony, cebula, czosnek, brzoskwinie, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki czy żurawina. Rozdział trzeci poświęcony jest kiszeniu i skrywa receptury na kiszone ogórki, winogrona, cukinię, kapustę, fasolkę, jabłka i śliwki. W przedostatnim rozdziale zgłębiamy tajniki przygotowania pysznych domowych wędlin: kiełbasy jałowcowej, polskiej pieczonej, wiejskiej, krakowskiej, kabanosów, salami, parówek szynki, baleronu, salcesonu, pasztetu, metki, kaszanki. Ostatni rozdział przeprowadzi nas natomiast przez produkcję najróżniejszych serów i swojskiego masła.

Cała publikacja robi niesamowite wrażenie a przepisy aż proszą aby pokusić się o ich przyrządzenie. Opisane są bardzo dokładnie i przystępnie. Mamy więc wypisane składniki potrzebne do ich realizacji, dokładny sposób przygotowania krok po kroku i ciekawostki warte uwagi jak np. bogactwo witamin, zdrowotnych właściwości oraz inne przydatne podczas produkcji wskazówki. Każdy przepis wzbogaca też duża kolorowa fotografia gotowego specjału. Na końcu natomiast znajduje się miejsce na własne notatki i przepisy, które oczywiście zawsze się przydaje i równie potrzebny indeks.

Ja jestem pewna, że nie raz skorzystam ze wskazówek jakie znajdują się w tej książce. Zainteresowało mnie wiele przepisów i wielu chciałabym wypróbować w najbliższym czasie. Zdecydowanie jest to lekturą, którą mogę polecić z czystym sercem każdemu, kto chciałby zamknąć lato w słoiku i przechować je tam aż do mroźnej zimy a nawet dłużej. 
Gorąco polecam ;)


Brak komentarzy: