środa, 15 kwietnia 2015

"Tradycyjna kuchnia babci / Nowoczesna kuchnia mamy"


Wydawnictwo: Olesiejuk

Oprawa: twarda

Format: 190 x 250 mm

Liczba stron: 286

Rok wydania: 2015

                                                    Cena: 29,99 zł



W każdej domowej biblioteczce powinna znajdować się choć jedna dobra książka kucharska. Jak znaleźć tę najlepszą gdy na rynku dostępnych jest tak wiele tytułów? Trudne pytanie, bo w końcu każdy z nas lubi coś innego. Ja osobiście jestem raczej miłośniczką dań tradycyjnych ale zdarza się, że próbuję też nowych smaków i urozmaicam niektóre potrawy. Zainteresowała mnie ostatnio ciekawa publikacja, która łączy w sobie tradycję z nowoczesnością „Tradycyjna kuchnia babci. Nowoczesna kuchnia mamy”. Publikacja jak widać podzielona jest na dwie części. Pierwsza z nich to kuchnia babci, tradycyjna, znana i lubiana. 
Są tu przepisy, do realizacji których użyto ogólnie dostępnych, popularnych przypraw i składników, a które cieszą nasze podniebienia od pokoleń: śledzie w oleju, kaszanka z kiszoną kapustą, sałatka jarzynowa, wiejska grochówka, udka kurczaka z ziemniakami, schab faszerowany suszonymi śliwkami, kotlety mielone z ryżem czy knedle z morelami.
Kuchnia tradycyjna jest naszą wizytówką więc ta część książki jest zdecydowanie warta polecenia. Jeśli natomiast chodzi o drugą część lektury to również przeglądałam ją z dużym zainteresowaniem. Znalazłam przy okazji kilka naprawdę pysznie zapowiadających się smakołyków jak chociażby: smażony bakłażan, tortille z kurczakiem i warzywami, zupa dyniowa, domowe nuggetsy, pizza z pomidorami i oliwkami, łosoś smażony w sosie śmietanowym czy tiramisu. Nie są to jakieś bardzo wymyślne potrawy, myślę, że nie jedną z nich często można znaleźć na polskim stole. Niemniej jednak dopiero pojawiają się w kuchni polskiej i są czymś mniej znanym, choć niewątpliwie i one znajdują swych zwolenników. Mają w dużej mierze źródła w polskiej kuchni tradycyjnej ale wzbogacone zostały o nowe przyprawy czy produkty, które obecnie również nie trudno kupić.
Publikacja jest dwustronna. Z jednej strony przepisy babci, z drugiej przepisy mamy, łącznie doliczyłam się ich ponad 120. Jest więc w czym wybierać i myślę, że nie trudno ze względu na tak dużą różnorodność znaleźć tu czegoś dla siebie. Przepisy podzielone zostały na kilka kategorii: Małe dania, Sałatki i jarzynki, Zupy, Dania obiadowe, Podwieczorki.
Urzekła mnie szata graficzna publikacji. Na jednej stronie znajduje się tylko jeden przepis wraz z dużą i kolorową fotografią gotowego dania. Przy każdym natomiast znajduje się lista składników oraz sposób wykonania. Troszkę szkoda, ze nie zamieszczono takich informacji jak kaloryczność, liczba porcji czy poziom trudności ale to i tak nie zniechęca mnie do tej lektury.
Myślę, że lektura zaciekawi zarówno amatorów jak i bardziej doświadczonych kucharzy. Jest praktyczna, przepisy są przydatnie i różnorodne a ich wykonanie zrozumiale wyjaśnione. Fani gotowania, szukający pomysłów ale ceniący też tradycję na pewno będą z niej zadowoleni. Polecam












Brak komentarzy: