sobota, 10 maja 2014

"Leśne specjały" Ewa Aszkiewicz



Wydawnictwo: Olesiejuk

Oprawa: twarda

Rok wydania: 2014

Liczba stron: 96

Format: 175 x 240 mm

Cena: 9,99 zł

Las kryje w sobie wiele smaków i aromatów. Wszak to w nim rosną najróżniejsze gatunki grzybów, owoce i orzechy. Jest to też królestwo dzikich zwierząt.
Publikacją, w której każdy amator darów lasu znajdzie całą masę przepisów jest książka "Leśne specjały" z serii "Swojska kuchnia". Jej autorka, Ewa Aszkiewicz, jest cenioną i doświadczoną publicystką mającą na swym koncie liczne publikacje kulinarne.
W prezentowanej lekturze czytelnik znajdzie najróżniejsze przepisy od słodkich deserów po aromatyczne dania mięsne. Składa się ona z czterech podstawowych działów. Pierwszy z nich poświęcony jest daniom z wykorzystaniem popularnych gatunków grzybów takich jak zielonki, rydze, borowiki, podgrzybki, kurki czy kozaki, zarówno te świeżo zebrane jak i suszone.
Dział drugi to przepisy, w których królują owoce leśne jak jeżyny, maliny, jagody, poziomki, czarny bez, jarzębina, głóg, berberys czy dereń. Poznajemy tu tajemnicę przygotowania rewelacyjnych konfitur, soków, nalewek, herbat i deserów. Aż zapachniało latem…
W dziale trzecim autorka odkrywa przed czytelnikiem bogate zastosowanie orzechów laskowych. Proponuje wykorzystanie ich do przygotowania sałatek, ciasteczek, chłodników a nawet krokietów. Brzmi ciekawie.
Ostatni, czwarty dział, poświęcony jest dziczyźnie. Poznajemy w nim aromatyczne przepisy na kotlety, pieczenie czy pasztety z bażanta, sarny, jelenia i dzika.
Książka jest bardzo interesująca. Od razu rzuca się w oczy fakt, że jest bardzo przejrzysta i czytelna. Jedna strona = jeden przepis. Przy tym piękna i subtelna szata graficzna na pewno zachęcają do zapoznania się z jej treścią.
Przy każdym daniu znajduje się dokładna lista potrzebnych składników. Sposób przyrządzenia również przedstawiony jest zrozumiale i konkretnie. Autorka zaznaczyła w nim jak długo trwa przygotowanie potrawy. Jeśli jest to konieczne to również zaznaczyła w jakiej temperaturze ją piec. Podpowiedziała również co i jak podajemy, tak by nie było wątpliwości. Wracając do składników jakich używa autorka są one jak najbardziej nasze krajowe, ogólnie dostępne i znane.
Cała publikacja zdecydowanie przypadła mi do gustu. Przepisy są bardzo ciekawe, różnorodne a jednocześnie tradycyjne. Na pewno wykorzystam ją nie raz szczególnie, że lato już tuż tuż ;)
W serii Swojska kuchnia ukazały się ponadto 3 inne tytuły: Wiejskie specjały, Domowa paszteciarnia oraz Domowa pierogarnia. Jestem ich równie ciekawa ;)
Zachęcam do lektury i popisów w kuchni ;)
Moja ocena: 10/10


Brak komentarzy: