sobota, 5 kwietnia 2014

"Atlas ziół krajowych" Arkadiusz Iwaniuk



Wydawnictwo: Bellona

Rok wydania: 2014

Format: 170 x 240 mm

Liczba stron: 144

Oprawa: twarda

Cena: 23,20 zł 

W ostatnich latach powróciła moda na zioła, produkty naturalne i zdrową żywność. W większości kupujemy już przetworzone i gotowe do użytku produkty. Gdyby jednak pokusić się o samodzielne pozyskanie roślin zielarskich niejedna osoba stanęła by przed dylematem zastanawiając się jak w naturze odnaleźć interesujący nas gatunek. Z pomocą przychodzi nam autor książki Atlas ziół krajowych Arkadiusz Iwaniuk. W swej publikacji przybliża bowiem czytelnikowi ponad 40 gatunków różnych ziół zarówno tych rosnących dziko w naturalnym środowisku jak i tych uprawianych w naszych ogrodach.
Na wstępie autor książki pisze o zaletach stosowania ziół, o tym jak je umiejętnie pozyskać i przechowywać. Dalej przechodzi do charakterystyki poszczególnych gatunków pomagając czytelnikowi w ich identyfikacji. Wspomina o składnikach zawartych w roślinie, podpowiada jak i na co ją stosować.
Ciekawym pomysłem są symbole graficzne zamieszczone tuż obok każdego z ziół. Dzięki nim czytelnik już na pierwszy rzut oka wie jakie jest główne działanie każdej z omówionych roślin.
Atlas jest bogaty w fotografie. Przy każdej opisywanej roślinie znajduje się jej kolorowa ilustracja, co mniej doświadczonym niewątpliwie ułatwi odnalezienie tejże rośliny w naturze. Również szata graficzna, łącznie z okładką, wypada bardzo estetycznie, wszystkie wiadomości są sprytnie poukładane i dlatego całość jest przystępna i zachęca do zgłębiania tematu, który mnie osobiście bardzo interesuje.
Bez wątpienia książka znajdzie swych entuzjastów. Wydanie jest naprawdę rewelacyjne a informacje jakie w nim znalazłam w pełni satysfakcjonujące. Na pewno warto na nie zwrócić uwagę.
Moja ocena 10/10


7 komentarzy:

Agata Kądziołka pisze...

Przydałby mi się taki :)

naczytane.blog.pl

Emma Tetka pisze...

Bardzo praktyczny poradnik ;)

Ewelina Wilk pisze...

Czy są tam informacje o ziołach jedynie pod kątem aptecznym czy również przepisy jakie zioła nadają się do spożycia, do gotowania lub przyrządzania jako dodatek do dań lub danie samodzielne?

Emi Tetka pisze...

O ile pamiętam, bo nie mam w tej chwili książki pod ręką, przepisów tam nie znajdziesz. Oczywiście zawarto info. która część rośliny jest jadalna ale wiadomości są raczej nastawione bardziej na skład, właściwości lecznicze, zastosowanie... ;)

Ewelina Wilk pisze...

Serdeczne dzięki za odpowiedź :) A czy znasz może "Sekrety kuchni polskiej" wydawca: Prószyński i S-ka i/lub "Seria 100 Potrawy z twarogu" wydawca: Buchmann. Wiem, że to nie ta sama tematyka, ale może masz orientację :)

Emi Tetka pisze...

Ja bardzo lubię "Kuchnię polską" Ewy Aszkiewicz. Prawdziwa tradycyjna polska kuchnia, osobiście polecam ;)
http://testowanieartdzieciece.blogspot.com/2015/12/kuchnia-polska-wielka-ksiega.html

Ewelina Wilk pisze...

Super! Dzięki jeszcze raz! :))