wtorek, 24 września 2013

"Domowe konserwowanie żywności" Janet Chadwick



Domowe konserwowanie żywności to książka autorstwa Janet Chadwick, w której czytelnik znajdzie ciekawe porady na temat konserwowania żywności tak by również poza sezonem mogła cieszyć nasze podniebienia. Autorka tłumaczy w niej więc jakie są w ogóle techniki konserwacji charakteryzując dość szczegółowo sposoby takie jak suszenie, mrożenie, wekowanie oraz przechowywanie w chłodnym miejscu. Następnie wyliczając kolejno popularniejsze warzywa, owoce i zioła podpowiada jak najlepiej je przechować by nie traciły swoich wartości odżywczych i smakowych.
W publikacji tej znajdziemy też, co szczególnie zwróciło moją uwagę, przepisy na różnorodne marynaty, zalewy, sosy, dżemy, galaretki, konfitury i marmolady oraz fajne pomysły z przepisami na szybkie dania, które możemy przygotować właśnie w porze zbiorów.
Wszystko to napisane jest w sposób zrozumiały i przystępny nawet dla zupełnego laika w tej dziedzinie.
Ja w lekturze znalazłam dla siebie wiele wspaniałych rad, z których z pewnością skorzystam nawet jeszcze w tym sezonie. Książka stała się moim swoistym kompendium wiedzy w kwestii konserwacji żywności. Oczywiście niektóre podpowiedzi autorki są większości osób dobrze znane w powszechnie stosowane, jednak przynajmniej dla mnie, znaczna większość okazała się być czymś nowym, a co za tym idzie zainspirowała mnie do działania.
Myślę, że każdy boryka się czasem z problemem właściwego przechowywania żywności, tak by można było po nią sięgnąć o każdej porze roku i móc cieszyć się jej naturalnym smakiem i aromatem. Z pewnością w tej książce znajdziecie wiele odpowiedzi na nurtujące pytania a praca przy konserwacji żywności stanie się dla każdego łatwa, szybka i przyjemna, czego oczywiście życzę odsyłając wszystkich do lektury.
Moja ocena 10/10

Wydawnictwo RM, 2010




Brak komentarzy: